6 Nisan 2012 Cuma

Gelelim Jeotermal Enerjinin Faydalarına

      Yaklaşık 4 yıl önce izlediğim bir belgeselde, tüm enerji ihtiyacımızı karşılayacak, bunu yaparken de doğaya zarar vermeyecek, sonsuz bir enerji kaynağından bahsediliyordu. Bahsettiği enerji türü jeotermal enerjiydi. O zaman için, daha önceden duyduğum ama pek üzerinde durmadığım bir konuydu. Bu yılın başlarında, okuduğum bir dergide yeniden karşıma çıktı, üstelik yeni (benim için yeni) gelişmelerle.



      Jeotermal enerji, yer kabuğunun katmanlarında biriken ısının oluşturduğu, çevresinde ve yer yüzeyinde bulunan sulara oranla daha fazla erimiş mineral ve çeşitli tuzlar içeren sıcak su, buhar ve gazlardan elde edilen enerjidir diyebiliriz. Tabi bir de yer kabuğunun derinliklerinde bulunan sıcak ve kuru kayalar, jeotermal enerji kaynaklarındandır. Jeotermal enerji, sürdürülebilir, ucuz, çevre dostu, tükenmez ve yenilebilir olmasından dolayı çok değerli bir enerji türü.

      Dünya üzerinde, genellikle yüzeye çıkan kaynaklardan faydalanılmakla birlikte, İzlanda, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkede, yapılan zemin etütlerinin ardından, uygun olan yerlere jeotermal enerji santralleri kurulmuş durumda. Bunlardan bir tane de Türkiye'de bulunuyor. Aydın'da bulunan Germencik Jeotermal Enerji Santrali 2009 yılının Mart ayından beri faal. Yıllık üretimi ise 47.4 MW.


      Genelde yer yüzüne çıkan kaynakların kullanıldığını ve bazı yerlerde sondaj yapıldığını yazmıştık. Dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan MIT ise 2007 yılında herkesi yakından ilgilendirecek bir buluşa imza atmış. Adamlar dünyanın her yerinde jeotermal enerji üretebilecek bir makineyi icat etmişler. Detayları aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz. Sevgiyle kalın bakalım.

http://www.alternaturk.org/haber11.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Neden Güldünüz?

Uzun zamandır elim gidiyor yazamıyordum ama bunu yazmam lazım çünkü acayip komik bir şey oldu. Aslında trajikomik. Geçen gün sayın başbakan ...