3 Nisan 2012 Salı

Güneş'in Kötü İkizi Nemesis

      Başlığı görüp 'Güneş'in ikizi mi olur' demeyin. Olur. Hem de çok güzel olur. Hatta Güneş sistemindeki yıldızların yaklaşık %60'ından fazlası çift yıldızdır. Ama bizim anlatacağımız şey yıldızların ikizleri, üçüzleri değil. Çok merak edenler olursa onu da araştırıp yazabiliriz elbette.

      Şimdi şöyle bir gerçek var; Dünya'da, periyodik aralıklarla büyük felaketler olmakta. Örneğin dinazorları yok eden göktaşı gibi. Bir abimiz çıkıp şöyle diyor: 'Diğer bir çok yıldızın olduğu gibi güneşin de bir ikizi var ve bu ikizin adı Nemesis. Nemesis her 26 milyon yılda bir Güneş'imizin çok yakınından geçiyor ve bu olduğunda büyük felaketleri de beraberinde getiriyor'. Bunu söyleyen abimizin adı: Richard Müller.


      İşte bu şirin şey bizim Güneş'imiz. Ne kadar da tatlı gözüküyor değil mi? Gerçi biraz sıcak(yüzey sıcaklığı 5500 °C ). Neyse konumuza dönelim. Richard Müller'e göre Güneşin , daha sönük, küçük ve kahverengi bir cüce kardeşi var.


      Bu da Kahverengi Cüce'nin temsili resmi. İşte şimdi bu cüce gezegen, Müller'e göre 26 milyon yıllık bir döngüde Güneş'imizin çok yakınından geçiyor ve yoluna devam ediyor. Bunu yaparken de bazı göktaşlarının yörüngelerinden çıkıp Dünya ve diğer gezegenlere çarpmasına neden oluyor. İşte bu yüzden de ona kötü ikiz diyorlar. Bir çok bilim adamı Nemesis'i gözlemleyebilmeyi dört gözle beklemekte. Bol şanslar diyelim.

      Bu arada, İngilizce'si iyi olanlar History Channel'da yayınlamış bir belgeseli izleyebilirler. Mümkün olursa ileride Türkçe alt yazılı halini de koymak istediğimizi sözlerimize ekleyelim. İngilizce belgeselin ilk partı aşağıdaki linkte.

http://www.youtube.com/watch?v=72mdxdUg9to

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Neden Güldünüz?

Uzun zamandır elim gidiyor yazamıyordum ama bunu yazmam lazım çünkü acayip komik bir şey oldu. Aslında trajikomik. Geçen gün sayın başbakan ...