4 Nisan 2012 Çarşamba

İzafiyet Teorisi ve Nötrinolar

      Çoğunuz Albert Einstein'ın ortaya koyduğu İzafiyet Teorisi'ni ( diğer adıyla Özel Görelilik Kuramı'nı) duymuşsunuzdur. Ne demişti Einstein:

 ' Zaman ancak hareketle, cisim hareketle, hareket cisimle vardır. O halde; cisim, hareket ve zamandan birinin diğerine bir önceliği yoktur. Galileo'nun Görelilik Prensibi, zamanla değişmeyen hareketin göreceli olduğunu; mutlak ve tam olarak tanımlanmış bir hareketsiz hâlinin olamayacağını önermekteydi. Galileo'nun ortaya attığı fikre göre; dış gözlemci tarafından hareket ettiği söylenen bir gemi üzerindeki bir kimse geminin hareketsiz olduğunu söyleyebilir'.


      Einstein'a göre, zaman ve uzaklık gözlemciye göre değişebilir. Einstein bu düşüncesiyle Newton'un mutlak uzay-zaman kavramını rafa kaldırmıştır. Tabi bir de ünlü formülünü yazmak gerekir: E=mc². Burada 'E' erg ile ölçülen enerji (1 erg = 10-7 joule), 'm' cismin hareketsiz halindeyken kütlesi (kilogram) ve 'c' ışık hızı (299792458 metre/saniye) nı ifade eder. Einstein'ın İzafiyet Teorisi'ne göre ışıktan daha hızlı hareket eden birşey yoktur.

      Peki ya varsa? Cern'de yapılan büyük deneyi hatırlıyorsunuzdur. Hani şu Big Bang'in minicik bir benzerini yapıp başlangıca dair bilgiler edinmeyi hedefleyen deney. İşte orada bulunan bilim adamlarından bir açıklama geldi. ' Işıktan daha hızlı hareket eden atom altı parçacıkları olabilir' diye.  Eylül 2011'de yapılan açıklamaya göre, Nötrino adı verilen, elektriksel yükü sıfır ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşimde bulunmadan geçen parçacıkların, 730 km'lik mesafeyi ışık hızından 60 nanosaniye hızlı katettikleri saptanmıştı. Sonuçları defalarca test ettiklerini söyleyen bilim adamları kesinliğinin teyit edilmesi için Amerika ve Japonya'dan onay beklediklerini açıklamışlardı.



      Bu sonuçlar fizik çevrelerinde heyecan yaratırken olaya çekimser yaklaşanlar da vardı. Nitekim geçen günlerde Cern'den yeni bir açıklama yapıldı ve 'deneyin sonuçlarının ölçüm hatasına dayandığı kanısı oluşmaya başlandı' denildi. Buna rağmen kesin bir ifade de kullanılmış değil. Yani olay hala belirsizliğini koruyor. Mayıs ayında yapılacak yeni ölçümlerin ardından belki de Einstein'ın yanıldığı ispatlanmış olacak. Bekleyelim bakalım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Neden Güldünüz?

Uzun zamandır elim gidiyor yazamıyordum ama bunu yazmam lazım çünkü acayip komik bir şey oldu. Aslında trajikomik. Geçen gün sayın başbakan ...