1 Nisan 2012 Pazar

Müziği Bükmek: Dubstep

      Ülkemizde son yıllarda daha çok tanınmaya başlayan, ingiliz 'garage' tayfasının metamorfoz geçirmesiyle ortaya çıkan müzik diyelim. Daha sonra bu tanımı açma sözünü de verip önce bir örneğimize bakalım.


      Yukarıdaki örnek size biraz fikir vermiştir. Peki Dubstep nedir? Özetle anlatalım o halde. Dubstep 90' ların ortaları ve 2000'in başı gibi, UK Garage jenerasyonunun, yaptıkları müzikte istediklerini bulamadıkları ve yeni birşeylere ihtiyaç duydukları için (yukarıda da belirttiğimiz üzere) metamorfoz geçirmesiyle ortaya çıkan iki farklı türden biri. Diğer tür uzunca bir süre Dubstep ile aynı şey gibi anılan Grime'dir. Ancak biz burada ondan bahsetmeyi düşünmüyoruz.

     Dubstep'in nereden çıktığını açıkladıktan sonra, bu bizim ülkemizde yeni ama yaklaşık 20 yıllık geçmişi olan müziğin temelinde ne olduğuna bakalım. Kimilerine göre Dubstep bir müzik türü değildir. Bana sorarsanız buna kesin bir cevap vermek zor. İçinde jungle, dub, reggae, techno, house vs ihtiva eden bir müzikler bütünlüğü diyebiliriz sanırım. Örneğin;



      Ülkemizde yavaş yavaş tanınmaya başlandığını daha önce söylemiştik. Belki daha sonra bu yazıyı editleyip bu ülkede Dubstep ile uğraşan bazı isimleri buraya ekleyebiliriz. Şimdilik tavsiyem zaman zaman ülkemize gelen, bu işin ağa babalarını dinlemenizden yana. Eğer ilginizi çektiyse Babylon'da bazılarını dinleme şansına sahipsiniz.

http://www.facebook.com/events/290323884361819/ detayları bağlantı adresinde bulabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Neden Güldünüz?

Uzun zamandır elim gidiyor yazamıyordum ama bunu yazmam lazım çünkü acayip komik bir şey oldu. Aslında trajikomik. Geçen gün sayın başbakan ...