16 Mayıs 2012 Çarşamba

Deprem Yakında Mı?

      17 Ağustos 1999 tarihinde, merkezi Gölcük olan bir deprem meydana gelmişti. O günlerde herkes yaşanan bu felaketi ve sonuçlarını konuşuyordu. Resmi raporlara göre 17.500 kişi hayatını kaybederken 24.000 kişi de yaralanmıştı. 300.000'e yakın konut ve yaklaşık 40.000 iş yeri hasar görmüştü.  Resmi olmayan kaynaklardan gelen bilgiler ise çok daha vahimdi: 50.000 ölü 100.000 civarında yaralı.

     O günlerde hangi kanalı açsanız bir deprem bilimci karşınıza çıkıyordu. Uzunca bir süre deprem üzerine yayınlar yapıldı. Binlerce yazı yazıldı (çoğu depremin sonuçlarıyla ilgili). Her artçıl sarsıntıda ya da herhangi bir depremde bu yayınlar canlandı ancak insanlar ilgisini kaybetmeye başladıkça ve buna bağlı olarak reytingler düşünce, deprembilimciler de ekranlardan kayboldular.

     Resimdeki beyefendiyi sanırım çoğunuz tanıyorsunuz. Yine de yazalım, kendisi Kandilli Rasathanesi eski müdürü Prof.Dr.Ahmet Mete IŞIKARA, bazılarınız Deprem Dede olarak ta biliyor olabilirsiniz. Geçenlerde CNN Turk'ün internet sitesinde bir haber okudum. Pek de iç açıcı şeyler söylememiş. 2014 yılı marmara için riskli diyor ve gerekçelerini anlatıyor. Habere ulaşabileceğiniz link yazının sonunda olacak. Ondan önce bu yazıyı yazmamın asıl nedenine geçelim.

     An itibariyle Gölcük depreminin üzerinden neredeyse 13 yıl geçti. Peki geçen bu 13 yılda insanlar neler yaptılar? Ne gibi önlemler alındı? Kaç bina yıkılıp yerine kaç adet sağlıklı bina yapıldı? Hükümetin bazı çalışmaları var bu konuda ama ne kadar yeterli tartışılır! Bu gün İstanbul'da olacak 7 ve üzeri şiddette bir depremin sonuçlarını hayal etmek bile insanın içini sıkıyor. Ahmet bey anlatıyor, bilgilendiriyor ve uyarıyor ama alınan önlem yok gibi. Deprem olup bittikten ve binlerce  insan öldükten sonra çıkıp birşeyler anlatmanın da manası kalmayacak. Gerçi haber kanalları epey para kazanırlar.

     Sözümüzü tutalım, işte haberin linki: http://www.cnnturk.com/2012/guncel/05/09/istanbul.icin.riskli.yil.2014/660363.0/index.html .  Sonuçta bir deprem olacak! Ama ne zaman ve kaç şiddetinde? Sağlıcakla kalın ve önlemlerinizi alın.

Neden Güldünüz?

Uzun zamandır elim gidiyor yazamıyordum ama bunu yazmam lazım çünkü acayip komik bir şey oldu. Aslında trajikomik. Geçen gün sayın başbakan ...