31 Mart 2012 Cumartesi

Sistemi Bükmek

İşte bu benim ilk fikir bükme girişimim olarak kayıtlara geçsin. Hedefimiz ise Kapitalizm...







      Videonun başrol oyuncusu Jacque Fresco,  kendi kendini eğitmiş bir fütürist, endüstriyel tasarımcı, toplum mühendisi, yazar, mucit ve  konferansçıdır. Hayatı boyunca daha iyi bir dünya düzeni tasarlamaya çalışmış, ortaya koyduğu fikirler milyonlarca insan tarafından takdir edilmiştir.

     Venüs Projesi, Jacque Fresco'nun en önemli çalışmasıdır. Kısaca özetlemek gerekirse Fresco, kapitalizm yerine kaynak bazlı yeni bir sistem modeli geliştirmiştir. Sistemin birçok eksiklikleri olmakla beraber, birçok insana göre Venüs Projesi gelecekte insanların içinde bulunacakları hayatın tasarımıdır. Jacque Fresco'ya göre, dünyada her insana yetecek kadar doğal kaynak vardır ve bu doğal kaynaklar tüm insanlar arasında eşit dağıtılmalıdır. Bir konuşmasında şöyle söylemiştir:

"2. Dünya Savaşının başında ABD'nin elinde 600 kadar birinci sınıf savaş uçağı vardı. Bir sene içinde, 90,000 den fazla uçak yapılarak bu eksikliğin üstesinden gelindi. 2. Dünya Savaşının başında soru şuydu: Savaş için gereken donanımı üretmemizi sağlayacak yeterince finansal kaynağımız var mı? Cevap: Hayır'dı. Ne yeterince para ne de yeterince altın vardı; Ancak gereğinden fazla doğal kaynak vardı. Varolan kaynaklar sayesinde savaşı kazanmaya yetecek yüksek üretim ve etkinlik sağlandı. Maalesef bu sadece savaş zamanlarında dikkate alınıyor."



    Yukarıdaki video  Charlie Chaplin'in yönettiği ve başrolü Paulette Goddard ile paylaştığı 'The Great Dictator' filminden. Çok iyi bir final ve çok iyi bir kara mizah. Üzerine daha fazla konuşmaya gerek yok. Amacım fikirleri bükerken az laf çok iş sistemiyle çalışmak.Bu yüzden bir diğerine geçmenin zamanı geldi diye düşünüyorum.


      1990 yılında oscar kazanmış bir kısa film. Christoph Lauenstein ve Wolfgang Lauenstein kardeşler tarafından çekilen filmde, 5 kişinin boşlukta duran bir platform üzerindeki denge oyunu ele alınmış. Bütün sistemi minimalist bir yaklaşımla mükemmel özetlemişler.


     
      Evet millet Fikrettin fikirleri büker, fazla konuşmaz, gereksiz yorum yapmaz. Büküm büküm bükülmüş fikirler sizinle olsun.

Neden Güldünüz?

Uzun zamandır elim gidiyor yazamıyordum ama bunu yazmam lazım çünkü acayip komik bir şey oldu. Aslında trajikomik. Geçen gün sayın başbakan ...